Tuyển sinh lớp 10 TP.HCM: Gợi ý giải đề thi môn tiếng Anh

Chiều nay 2.6, thí sinh tiếp tục dự thi môn tiếng Anh (thời gian làm bài 60 phút) kỳ thi tuyển sinh lớp 10 tại TP.HCM. Thanh Niên Online cập nhật gợi ý giải đề thi của môn thi này để phục vụ bạn đọc.

* ĐỀ THI VÀ GỢI Ý GIẢI ĐỀ THI MÔN TIẾNG ANH:

KÌ THI TUYỂN SINH LỚP 10 TRUNG HỌC PHỔ THÔNG

Khoá ngày 02 tháng 06 năm 2017 tại TP.HCM

Môn thi : ANH VĂN Thời gian: 60 phút (không tính thời gian giao đề)

I. Choose the word/ phrase (A, B, C or D) that best fits the space in each sentence. (2.5 pts)

1. Are you very busy _________ Monday mornings? – No! I always have time for a cup of coffee

A.from B.to C.out D.on

2. London is also known _______ “The Square Mile” beacause its area is almost one square mile.

A.with B. of C.as D.for

3. She didn’t hear the dog barking outside beacause she _________ headphones.

A.wore B.was wearing C. wearing D. is wearing

4. That is Maryam, the girl ________ visited Lan and Nga last week.

A. who B. whom C. whose D. which

5. She felt a little bit cold, __________ she put on her coat.

A. or B. because C. so D. but

6. My Japanese pen pal, Yoko, speaks English very _______.

A. best B. excellent C. well D. good

7. I like the new idea of those _____ spoons which can be eaten after use as it is made of good rice.

A. edible B. inedible C. poisonous D. wooden

8. One plastic bottle recycled saves enough energy to run a 60-watt light ________ for 6 hours.

A. bulb B. standard C. electricity D. bill

9. David :”It’s terrible. I don’t think I will be able to pass the exam.” – Mary : “______”

A. Let’s try it B. Don’t worry. Everything will be all right.

C. Ok. What’s that? D. Why not pass it?

10. Sue : “You have read that article on the website, haven’t you” – Peter : “_______”

A. Sure, thanks B- Not at all! Go ahead.

C. Not yet. Why? D. Yes, of course, I will.

Answers:

1. D 2. C 3. B 4. A 5. C

6. C 7. A 8. A 9. B 10. C

II. Choose the underlined word or phrase (A, B, C or D) that needs correcting. (0,5 pt)

11. Don’t use so much fossil fuel although there will be nothing left for future generations.

A B C D

12. Recycling plastics reduce the amount of oil needed for making new plastics.

A B C D

Answers: 11. B 12. A

III. Read the following letter. Decide if the statements from 13 to 16 are True or False and choose the correct answer (A, B, C or D) for the questions 17 and 18.

Today almost everyone walking down the street has at least one mobile phone in their pocket. That is because many mobile phones are upgraded every year around the world, and most people are interested in changing their old mobile phone for a new one. There has been an estimated number of 90 million unwanted mobile phones in the UK alone! This mountain weighs around 12,000 tonnes, but only about 5% of it is recycled. What makes us worried most is that mobile phones contain harmful chemicals which are released into the environment when phones begin to degrade and, in addition, large amounts of carbon dioxide are also produced during the manufacture of phones. It seems that the more modern mobile phones become, the worse our environment gets.

13. Mobile phones are modernized every year around the world.

14. Most people are keen on having a newer mobile phone.

15. About half of unwanted mobile phones in the UK are recycled.

16. Old mobile phones do no harm to the environment.

17. What is the passage mainly about?

A. The moderization of mobile phones is necessary.

B. There are more and more mobile phones in the world.

C. The modernization of mobile phones make the environment worse.

D. The manufacture of phones produces carbon dioxide.

18. Which of the following can be inferred from the passage?

A. Modern mobile phones are worse for the environment than the older ones.

B. Mobile phones are getting cheaper and more modern.

C. People in the UK are very concerned to recycle old mobile phones.

D. Used mobile phones can pollute the environment.

Answers:

13. True 14. True 15. False 16. False 17. C 18. D

IV.Choose the word (A, B, C or D) that best fits the blank space in the following passage. (1,5pts)

In many Western countries, people (19)_______ Halloween on Octorber 31st. The word Halloween (20)________ from “All Hallows’ Eve”. It is the night before All Saints’ Day, a religious holiday in some parts of the world. On this night, children dress up in special costumes, put (21)________ masks, and go door to door saying “trick-or-treat” to get candy. Many people decorate their homes with paper ghosts, black cats or witches to give their houses a (22) _______ look. People also decorate their homes with jack-o-lanterns. They carve scary faces on pumpkins, and (23)_____ candles inside the pumpkins. In some places, both children and adults can make (24)______ of haunted houses. They all seem very excited about the festival.

19. A. celebrate B. reduce C. save D. exchange

20. A. gets B. goes C. comes D. reaches.

21. A. in B. off C. out D. on

22. A. bored B. relaxed C. careful D. scary

23. A. light B. to light C. lighting D. lighted

24. A. parts B. tours C. turns D. prizes

Chú ý: Thí sinh chỉ ghi mẫu tự A, B, C, hoặc D vào ô trả lời

Answers:

19. A 20. C 21. D

22. D 23. A 24. A

VI. Use the correct tense or form of the verb given in each sentences. (1.0 pt)

25. My pen pal was really _______ by the beauty of Ha Long Bay. (impress)

26. Both competitors are ______ strong and fast. (surprise)

27. The company has made a new motorbike having very low fuel ____. (consume)

28. A large number of car accidents are caused by fast and _____driving. (care)

29. Could you send me details of courses for _______, who have never learnt English before. (begin)

30. Ba’s family and Liz had a very ________ day in the countryside last weekend. (enjoy)

Answers: 25. impressed 26. surprisingly 27. consumption

28. careless 29. beginners 30. enjoyable

VI. Rearrange the groups of words in a correct order to make complete sentences (0.5pt)

31. have lost their lives / Many people around the world / natural disasters / and homes because of / . /

32. The survival of / depends on each and / the natural world / every one of us /./

Thí sinh viết tiếp nhóm từ và dấu câu theo đúng trình tự vào phần trả lời để hình thành câu hoàn chỉnh.

Answers:

31. Many people around the world have lost their lives and homes because of natural disasters.

32. The survival of the natural world depends on each and every one of us.

VII. Rewrite each of the following sentences in another way so that it means almost the same as the sentence printed before it, (2.0pts)

33. He can’t drive because he’s very young

34. City life is not as peaceful as country life.

35. It’s not safe for kids to go hunting Pokemon on the street.

36. The boy hasn’t visited his grandparents for two months.

Thí sinh viết tiếp câu đúng yêu cầu của đề dẫn

Answers

33.

->He is not old enough to drive

->He is not allowed / able to drive because he is very young

34. Country life is more peaceful than city life

35. Going hunting Pokemon on the street is not safe for kids.

36. The boy last visited his grandparents two months ago.

Lê Thị Thanh Xuân

(Trung tâm luyện thi Vĩnh Viễn - TP.HCM)

Tuyển sinh lớp 10: Thí sinh hào hứng với đề thi môn Văn sáng tạo và gần gũi

http://thanhnien.vn/giao-duc/tuyen-sinh-lop-10-tphcm-goi-y-giai-de-thi-mon-tieng-anh-841433.html

Video đang hot
Trấn Thành bị 'ngó lơ' - Hari Won chọn 'trai đẹp' để đóng cùng trong MV mới

Bà xã Trấn Thành đã chọn một anh chàng "soái ca" để xuất hiện trong MV mới nhất của mình.

Là cả bầu trời MV Là cả bầu trời

Tuấn Hưng bị tai nạn giao thông - siêu xe tan nát hết phần đầu

Nam ca sĩ bị nạn giao thông khi đang di chuyển trên địa bàn thuộc tỉnh Phú Thọ.

Tuấn Hưng bị tai nạn Tuấn Hưng bị tai nạn xe

'Quỳnh búp bê' tập 17: Lan 'cave' tức điên, đánh nhau với chồng hụt vì bị đòi tiền cưới

Sau khi chịu không ít tổn thương vì bị nhà trai hủy cưới với lý do từng "làm gái" Lan (Thanh Hương) tiếp...

Quỳnh Búp Bê Quỳnh búp bê tập 17

Đính hôn vội vàng Ariana Grande cũng chia tay thần tốc vị hôn phu sau khi bạn trai cũ qua đời

Nữ ca sĩ 25 tuổi và nam diễn viên hài Pete Davidson hủy hôn ước vào cuối tuần qua trong sự ngỡ ngàng của...

Ariana Grande Mac Miller

Nhờ hành động này người hâm mộ mới biết Minh Hằng đã quên 'mối thù' với Hà Hồ

"Bé Heo" đã vô cùng hào hứng, thậm chí còn nhún nhảy theo nhịp điệu sôi động của bài hát mới nhất vừa được...

The Face Việt Nam The Face 2018

'The Face 2018': Đúng như dự đoán, Song Hằng bắt tay vùi dập khiến Võ Hoàng Yến cay đắng khóc tức tưởi

Học trò cưng, ưu tú nhất của mình bị loại ngay khi cuộc chơi mới bắt đầu đã khiến Võ Hoàng Yến uất ức đến...

The Face Việt Nam The Face tập 2

Noo Phước Thịnh cạo đầu và màn truyền thông sản phẩm mới 'đánh lừa' đỉnh cao

Mái tóc đinh cực nam tính và mạnh mẽ của giọng ca "Mãi mãi bên nhau" đã khiến ngay cả Hồ Ngọc Hà lẫn Phương...

Noo Phước Thịnh Noo Phước Thịnh ra MV mới